Khamis, Disember 03, 2009

MUNCULNYA SANG KELAWAR KESIANGAN

LAHIRNYA SANG KELAWAR KESIANGAN

TIDAK terasa musim mengalir deras, meninggalkan hari-hari yang berlalu di hulu sejarah. Demikianlah dalam diam yang senyap dan riuh yang bergemuruh, tahun ini telah sesuku abad saya terlibat dalam penulisan puisi. Sejak awal tahun 1980-an, saya mula bertatih mengenal kehalusan rasa, keindahan bahasa dan ketajaman minda pada sekuntum bunga bernama puisi yang seronok dan bahagia ketika dipetik dan dihayati. Sepanjang tempoh tersebut saya telah menghasilkan tiga buah kumpulan puisi iaitu Seekor Kelawar di Kamar Pengantin (GPPS, 1989), Mengenal Yang Asal (PUTERA, 2000) dan Membentuk Elok di Teluk Esok (DBP, 2001). Namun sayangnya dua kumpulan puisi awal tersebut tidak lagi berada di pasaran malah cetakannya juga terhad. Masih ramai lagi teman penulis dan peminat sastera yang tidak berkesempatan mendapatkan kedua-dua kumpulan puisi berkenaan. Hal ini telah mendorong saya untuk menerbitkan semula puisi-puisi yang dipilih daripada kumpulan puisi Seekor Kelawar di Kamar Pengantin dan Mengenal Yang Asal. Saya sertakan juga puisi-puisi daripada kumpulan puisi Membentuk Elok di Teluk Esok dan beberapa buah puisi yang pernah dimuatkan dalam antologi puisi Simfoni Dari Utara. Buat melengkapi dan sebagai tanda kenangan sesuku abad diri ini meredah rimba puisi yang pekat, dimuatkan juga dua buah puisi awal saya dan sembilan buah puisi terbaru yang tidak pernah dibukukan sebelum ini.

Kumpulan puisi Sang Kelawar Kesiangan ini merupakan rakaman perjalanan dan perkembangan dunia penulisan puisi saya yang gundah tetapi indah dan yang sepi tetapi bererti.

Gundah ketika menghamilkan ilham dan indah semasa melahirkan puisi. Sepi saat menulis puisi dan penuh bererti apabila karya dihayati dan dinikmati oleh para pembaca.

KELAHIRAN SAJAK

Sel-sel aneh berkumpul, menggerakkan saraf

Rasa halus, terjelmalah air hikmat di dalam gelas

Imaginasi. Kesementaraan harus dipergunakan setepat

Jarum jam. Segera kuminum air hikmat itu,

Keajaiban pun melahirkan sajakku.

Ketika idea dan ilham berkunjung, fikiran saya sering ditumbuhi oleh pelbagai bunga kata yang bakal membuahkan makna yang cukup indah pada tanggapan saya. Saat itu amat berharga sebenarnya. Segera saya petik dan tuliskan di dalam buku catatan sebelum ia hilang tanpa jejak. Kemudian lahirlah puisi.

Puisi merupakan perasaan dan pemikiran yang diluahkan dengan penuh keindahan dan kebenaran.

KAULAH SAJAK

Kaulah sajak

perawan menawan berniah jernih

berkebaya sutera kata-kata terpilih

asli tubuhmu tumbuh

membentuk lekuk pengalaman jauh

suara emosimu terkawal

diimbangi cekal tapisan akal

dengan berbekalkan selendang keyakinan

kaumelangkah penuh bergaya

di setiap negeri kehidupan

menayangkan lenggang tari kebenaran

dalam gemalaian keindahan.

Keindahan tanpa kebenaran merupakan hiasan kosong dan kebenaran tanpa keindahan adalah realiti yang beku dan membosankan. Kedua-duanya tidak boleh dipisahkan, barulah puisi mampu berperanan sebagaimana wajarnya. Begitulah hakikat puisi yang saya pegang dan yakin serta menjadi cermin kepada proses penciptaan karya saya.

Akhirnya saya menyedari dan menginsafi bahawa keindahan itu sama ada dalam bentuk rupa, suara, bahasa dan apa saja, sebenarnya merupakan bayang–bayang untuk kita belajar mengenal, mengasihi, mengabdikan diri dan mengagungkan Dia pemilik mutlak asal segala keindahan itu.

MENJEJAK PUNCAK SAJAK

Hanya Kau yang kutemui

ketika menjejak puncak sajak

semakin jauh kumendaki

bertambah tinggi Kau berdiri

pemilik seluruh alam dan perbendaharaan

akar kepada pohon kata-kata

perdu untuk setiap makna

pangkal yang tidak berawalan

hujung yang tidak berkesudahan

dan aku sebagai penyajak

cumalah bayang-bayang

kepada kehendak dan gerak

pemilik segala keindahan.

Tiada ulasan: